News

Malta Camp 2018

10/10/2018 



Malta Camp je zkrácený název pro mezinárodní letní tábor maltézského řádu konaný každoročně pro mladé handicapované a o ně pečující dobrovolníky z více než dvaceti zemí světa (Order of Malta’s International Summer Camp for Disabled Young People). Jedná se o týden plný nezapomenutelných okamžiků, kde mladí handicapovaní mohou zažít to, co je jim mnohdy v každodenním životě nedostupné. Dny jsou nabité nejrůznějšími aktivitami, výlety a dobrodružstvími, kdy vše je maximálně přizpůsobeno všem druhům handicapu. Tábor se koná každý rok v jiné zemi a z České republiky se na něj pravidelně vypraví skupina mladých handicapovaných a jejich asistentů z řad dobrovolníků České maltézské mládeže.


Co o letošním 35. ročníku Malta Campu napsal jeden z našich dobrovolníků?

„Dne 10. srpna 2018 se skupina mladých lidí z České republiky vydala na cestu do Anglie na dlouho očekávaný Malta Camp 2018. Na dvacet hodin trvající jízdu autobusem se se dvěma řidiči se vypravil tým o 21 členech, z toho 8 handicapovaných hostů, 12 dobrovolníků a jeden týmový kněz.

Konkrétním místem konání Malta Campu 2018 byla internátní škola Treloars school v městečku Holybourne v hrabství Hampshire. Místo bylo speciální tím, že se jednalo o školu pro handicapované. Díky tomu byla celá bezbariérová a plná pomůcek, které vozíčkářům a jejich asistentům velice pomáhaly. Jako nejlepší příklad praktičnosti místa byl bazén, do kterého se mohl každý bez problému dostat, protože do vody pomáhal zvedák, díky němuž si legraci ve vodě užil každý.

Celkově se Malta Campu zúčastnily delegace z 23 zemí a dohromady více než 500 osob, z toho
200 mladých handicapovaných. Program letošního ročníku tábora byl velice pestrý a bylo tolik možností, co dělat, že si opravdu každý mohl najít to své.

První výletní den česká skupina navštívila Londýn, kde se všichni projeli na London Eye, a poté absolvovali krásnou prohlídku města. Další dny českou výpravu čekal program, který si každý mohl navolit. Česká výprava se vydala na bruslení s vozíčky, na bowling, na James Bond výcvik, nebo také do muzea natáčecích prostorů Harryho Pottera. Poslední den si všichni účastníci zasoutěžili ve hře Christopher‘s Cup (utkání všech týmů ve sportu obdobném kroketu), který tentokrát vyhrála výprava z Malty. Rozlučkový program byl ve stylu vesnického festivalu, kde se všichni bavili různými hrami a koncerty.

Mimo bezvadný program si účastníci Malta Campu jako každý rok užívali i večerní zábavy, během nichž všichni tancovali a radovali se. Každý večer byla diskotéka, avšak program byl pokaždé jiný. Jeden večer hrála kapela Beatles revival, poté známý DJ s Downovým syndromem, největší úspěch však měla tzv. „silent disco“, tedy tichá diskotéka, kde každý dostal sluchátka a poslouchal vlastní hudbu, ale tancoval přitom se zbytkem lidí.

Letošní Malta Camp byl pro celý český tým opět nezapomenutelným zážitkem, a to nejen díky perfektnímu programu ze strany organizátorů, ale také díky úžasné partě a pohodě, která v celém týmu panovala. Všichni se proto již těší na další shledání účastníků a na Malta Camp 2019, který se bude konat v Německu.“

Kalendář příspěvků
Říjen 2018
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ČESKÁ MALTÉZSKÁ MLÁDEŽ