News

Reportáž z Pavlínčina a Igorova výletu lodí Queen Victoria

01/10/2023 


Vždy rádi slyšíme, že naši milí hosté tráví aktivně svůj volný čas i mimo akce ČMM. Proto jsme požádali naši Pavlínku, zda by s námi sdílela svou zajímavou zkušenost z plavby výletní lodí. Ochotně souhlasila a my vám nyní její článek přinášíme:

Milí přátelé,

ráda bych se s Vámi podělila o svůj zážitek ze své prázdninové dobrodružné plavby po Baltském moři.

Cestování mě baví a tento nápad přišel spontánně u čtení jedné oblíbené knihy, v níž se děj odehrává na lodi. Letadlo je pro mě nepohodlné, takže výletní loď mi přišla jako skvělá alternativa, neboť při plavbě si můžu užít komfort i zábavu zároveň. Plavba je pro vozíčkáře nejlepší způsob cestování, protože jsou dostupné všechny služby na jednom místě jako v hotelu.
Naplánovala jsem si výlet na anglické lodi Queen Victoria podél pobřeží Německa, Dánska, Švédska a Finska. Možná mě inspirovaly severské detektivky.

Vyplouvalo se z Hamburku, kam jsme se vydali vlakem s přestupem v Berlíně. Při nástupech a výstupech nám pomáhal nádražní personál s plošinou. Vlak jel asi 8 hodin. V Hamburku jsme přespali v hotelu a další den nastoupili na palubu.
Queen Victoria má 12 pater a prostory jsou vhodné pro vozíčkáře. Měla jsem bezbariérovou kajutu s velikým balkonem, odkud byl krásný výhled na moře.
Interiér lodi byl v anglickém stylu, v restauracích anglické speciality a mohli jsme si užít zábavu jako plesy, společenské hry, kasino nebo obyčejné procházky po palubě a konverzaci s cizinci.

Plavba trvala deset dní a střídaly se dny na lodi a dny na pevnině. Navštívili jsme dánské město Aarhus, dánský ostrov Bornholm, Helsinky, Tallinn, švédský ostrov Gotland a Kiel v Německu. Chodili jsme po církevních stavbách. Sever je díky své historii ovlivněný německým protestantstvím a ruským pravoslavím. Viděli jsme katedrálu sv. Klimenta v Aarhusu, evangelickou katedrálu v Helsinkách nebo chrám sv. Alexandra Něvského v Tallinnu. Pro sever je také typická tradiční skandinávská architektura malých a útulných domečků.

Co se týče přístupnosti pro vozíčkáře, velká města jsou srovnatelná s Prahou. Někam jsem se dostala, někam ne. Za problematické považuji ostrovy, kde je kostkovaná dlažba a nerovný terén.

Na plavbě mě doprovázela rodina a přátelé Katka s Igorem. Igor je dobrovolník ČMM a Katka bude také brzy jednou z nás. Děkuji, že jsem našla tak skvělé přátele!

Pro ČMM Pavlína Kořínková

Kalendář příspěvků
Říjen 2023
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ČESKÁ MALTÉZSKÁ MLÁDEŽ