News

Český tým se i letos zúčastnil mezinárodního tábora Malta Camp

20/08/2019 


Mezinárodní letní tábor Malta Camp (Order of Malta International Summer Camp for Disabled Young People) je něco jedinečného. Mladí dobrovolníci tráví týden prázdnin společně s přáteli s tělesným či duševním postižením z asi 20 zemí světa. Dobrovolníci podporují, pomáhají a starají se o mladé postižené a snaží se, aby právě tyto prázdniny pro ně byly nezapomenutelnými. Společně zažívají různá dobrodružství, jako je lezení po skalách, jízda na kole, návštěvy památek, party nebo dokonce paragliding. Vše je navíc uzpůsobené tak, aby se dané aktivity mohl zúčastnit právě i člověk s postižením, který by za normálních okolností takovou možnost neměl. Místo konání kempu se každý rok pravidelně mění. Letos jsme se s týmem složeném z dobrovolníků a mladých handicapovaných České Maltézské Mládeže vydali do Německa do benediktinského kláštera Ettal, který se nachází uprostřed Alp a je obklopen nádhernou přírodou.

Z Prahy jsme odjeli 3. srpna ráno a celá naše skupina se už nemohla dočkat, až budeme v Německu. Hned od začátku panovalo v autobuse nadšení a všichni jsme cítili lehkou nervozitu spojenou s očekáváním něčeho jedinečného a nezapomenutelného. Náš tým skládající se zhruba z 20 členů, a to 11 dobrovolníků, 8 hostů a jednoho týmového kněze, zvládl v pořádku zhruba 8 hodin jízdy v autobuse a s drobnými přestávkami jsme dorazili do cíle.

Čekalo nás krásné přivítání, kdy nás mladí maltézští dobrovolníci z celého světa zdravili a vítali táborovou písničkou. Benediktinský klášter Ettal byl uzpůsoben tak, aby se v něm mohli pohybovat i naši kamarádi, kteří potřebují bezbariérový přístup. Zlatým středem kláštera byla bazilika, v které se druhý den ráno konala zahajovací mše svatá. V areálu se dohromady sešlo okolo 500 účastníků z celého světa, z nichž 1/3 byli zdravotně postižení, 2/3 z nich byli pečovatelé, pomocníci, organizační tým a příznivci.

Program během týdne byl opravdu nabitý, od seznamovacích her a pikniku až po zajímavé výlety a adrenalinové aktivity. Každý večer nás po večeři čekalo disco, při kterém jsme si společně mohli zatancovat a užívat si mnoho legrace s novými kamarády. Některé večery měly název International evenings. Ty spočívaly v tom, že každá země měla vlastní stánek s tradičním jídlem a pitím, které účastníci campu mohli ochutnat a poznat nové lidi z různých částí světa.

V jsme se vydali na první výlet, a to na překrásný zámek Herrenchiemsee, který se nachází na stejnojmenném ostrově, a proto pro nás byla připravena nezapomenutelná plavba lodí. Čekala nás prohlídka zámku a poté jsme si ještě chvíli mohli odpočinout v zámeckých zahradách s fontánami.

Během týdenního nabitého programu nás čekala též slavností mše v Mnichově a následný tradiční bavorský oběd. I přes občasný déšť jsme si prohlídku města v Mnichově užili a těšili jsme se nejenom z architektury, ale i z otevřenosti místních lidí, kteří se na nás usmívali a byli velmi přátelští. Ve středu večer se konala tzv. Silent Night (neboli tichá noc), při které jsme měli společnou večerní modlitbu v bazilice, po které následovala modlitba se svíčkou a adorace. Ten večer jsme šli brzy spát, protože hned další den nás čekali jednotlivé exkurze a večer karnevalové disco. Někteří členi našeho týmu se další den vypravili na nejvyšší horu Německa Zugspitze, další se vydali do BMW muzea nebo do Allianz areny, a někteří se vydali na prohlídku dalšího zámku Ludvíka II. Bavorského, a to zámku Linderhof. Pro milovníky adrenalinu byla možnost proletět se helikoptérou nebo zkusit paragliding.

Jeden den jsme také zůstali přímo v areálu kláštera, kde pro nás byly připraveny různé aktivity. Přijeli místní hasiči se svými cvičenými psi, byla možnost vyzkoušet si stříkat hasičskou hadicí, projet se na velbloudovi nebo na koni, pohladit si hada nebo si ho dokonce dát kolem krku, vyrobit si kostým na večerní disco, nechat si něco namalovat na obličej nebo se projet v luxusním autě. Také jsme všichni dostali kupony a mohli jsme se stavit na kávu a na něco dobrého v místní kavárně.

Poslední den si pro nás organizátoři připravili Octoberfest, na který jsme všichni měli tradiční kostýmy. Pánové měli lederhosen a dámy své dirndly, tradiční bavorské oblečení. Opět byly připraveny různé atrakce a večer se konalo závěrečné rozloučení, při kterém nám byla sdělena úžasná zpráva: MaltaCamp v roce 2020 se bude konat v Itálii! Všichni jsme byli nadšení a zpívala se táborová písnička, která nám zněla v uších ještě dlouho po kempu:


„You inspire my life,
You inspire my soul.
You fill up my life with joy,
You make my eyes glow!“

Kalendář příspěvků
Srpen 2019
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ČESKÁ MALTÉZSKÁ MLÁDEŽ