News

ČMM podnikla jarní výlet do Broumova

08/05/2019 


Druhý dubnový víkend jsme společně strávili v severovýchodních Čechách. Tentokrát hosté a dobrovolníci České maltézské mládeže zavítali do půvabného Broumova a jeho okolí.
Setkali jsme se v páteční podvečer přímo v areálu nově zrekonstruovaného kláštera, kde bylo zajištěno ubytování. Příjemně nás překvapily rozsáhlé prostory, všudypřítomný klid, útulná atmosféra a velice přátelský a profesionální přístup zdejšího personálu.

Sobotní ráno začalo snídaní a následovalo společným přesunem do Adršpašských skal.

Navzdory velmi chladnému počasí a bodrým radám opatrných paní v informačním centru jsme úspěšně absolvovali tříkilometrový okruh skalním městem. Jako první nás uchvátil pohled na vodní plochu v prostorách bývalé pískovny. Po krátké pauze a nesčetných fotografiích pokračovala naše cesta kolem skalního útvaru Džbánu, Homole cukru, přes Sloní náměstí, až k Malému vodopádu. Při zpáteční cestě jsme zahlédli nejenom kamenné Milence, ale dokonce i opravdovou svatbu! Na počest ženicha a nevěsty jsme vytvořily špalír a zazpívali svatební pochod s přáním všeho dobrého do jejich společného života. Místo plánovaného pikniku v přírodě byla dána přednost návratu do Broumova a návštěvě kavárny.

Odpolední siestu vystřídal večírek ve slavnostním stylu akčního hrdiny Jamese Bonda. Společenská místnost se proměnila v Casino Royale. Dámy se oblékly do slavnostních šatů a doplnily je klobouky, šperky a rudými rty. Pánové uvázali kravaty a s vážnou poker face usedli k „hazardním“ hrám. Za vyhrané „maltézské peníze“ si pak hosté i asistenti mohli zakoupit drobné občerstvení.

Květnou neděli jsme slavili v místním kostele svatého Petra a Pavla. Nechyběly kočičky ani čtené pašije. Poté následoval oběd v místní restauraci, pití kávy, prohlížení fotografii a vyprávění zážitků.
Posledním bodem programu byla prohlídka Broumovského kláštera. Měli jsme možnost podívat se do bývalé jídelny, dozvědět se něco o životním stylu benediktinů, prohlédnout si slavnostní roucha i velkolepou knihovnu, jejíž součástí byla ještě před třicetiletou válkou slavná Ďáblova bible. Tímto jsme zakončili náš jarní výlet a těšíme se již na další, a to na vodu v měsíci červnu tohoto roku.

Kalendář příspěvků
Květen 2019
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ČESKÁ MALTÉZSKÁ MLÁDEŽ