News

Jarní školení dobrovolníků České maltézské mládeže

05/04/2019 


S příchodem jara a prvních slunečních paprsků přišel i náš vzdělávací víkend pro dobrovolníky České maltézské mládeže (ČMM), který se uskutečnil ve dnech 23. až 24. března 2019 v Praze. Naši dobrovolníci, ať už úplně noví nebo již léta zaběhlí, měli opět možnost rozšířit si své obzory a naučit se spoustu nových věcí při příležitosti dalšího maltézského školení.
Tentokrát bylo školení především zaměřeno na to, jak porozumět a pochopit smýšlení lidí s mentálním postižením a jak se zachovat co nejlépe v konkrétních krizových situacích.

Sobotní dopolední část byla pojata formou workshopu, který byl zaměřen na téma „Dospělý člověk s mentálním postižením.“ V této části programu s námi sdílela své zkušenosti specializovaná sociální pracovnice pro oblast sexuality a vztahů dospělých lidí s mentálním postižením. Dobrovolníci se mohli následně zapojit do diskuze a poradit se s přednášející ohledně přístupu k handicapovaným a také jak konkrétně reagovat či jednat v určitých problematických situacích, které by mohly nastat nebo již nastaly.
Odpoledne na toto téma navazoval další workshop, v kterém lektorka představila „Kognitivně behaviorální terapii u dospělých s mentálním postižením“ (KBT). Zde jsme se dozvěděli, jak aplikovat hlavní zásady KBT u lidí s mentálním postižením. Řešili jsme nejčastější problémy, které naše hosty mohou potkat, včetně depresí, úzkostí, nízkého sebevědomí, negativního myšlení atd. Zaměřili jsme se především na možnosti, jak s podobnými stavy pracovat a jak podpořit naše hosty, kteří procházejí složitějším obdobím.

Posledním bodem programu sobotní části byla přednáška o církevní hudbě v Čechách se zaměřením na hudbu skládanou pro kostel Panny Marie pod Řetězem. Tato přednáška byla zajímavým doplněním pestrého programu a završením krásného dne.

V neděli se uskutečnila duchovní část školení, která začínala po mši v kostele Panny Marie pod řetězem. Breviář, duchovní přednášku i modlitbu křížové cesty v kostele vedl náš maltézský řádový kaplan, který se dlouhodobě věnuje duchovnímu rozvoji ČMM. Byl vyhrazen čas i k osobnímu zamyšlení či rozjímání a v případě zájmu též i ke svátosti smíření. Tento duchovní rozměr je pro všechny dobrovolníky také velmi přínosný, protože je naším nejvyšším zájmem, aby dobrovolníci byli správně pozitivně naladěni pro svoji činnost a dokázali s tímto přístupem pomáhat mladým handicapovaným a komunikovat s ostatními lidmi.

Celé školení se opravdu vydařilo a všechny zúčastněné určitě obohatilo. Kromě zajímavého a přínosného programu, který nás opět posunul dále a přinesl nám mnoho nových vědomostí, jsme také měli příležitost lépe se mezi sebou poznat a trávit společně čas. Určitě bude spousta dalších příležitostí ke sdílení zážitků a zkušeností na našich dalších akcích ČMM!

Kalendář příspěvků
Duben 2019
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ČESKÁ MALTÉZSKÁ MLÁDEŽ